Den politiskt korrekta apan

_51379551_femalegenitalcontact_6

Varför ifrån kommer människans drivkraft och strävan efter framgång i det sociala samspelet? Är moral något vi föds med eller är det en gåva från högre makter? Inom religionsvetenskap finns det forskare som menar att moral är en medfödd instinkt, en instinkt som även djuren föds med. Förmågan att kunna samarbeta och att anpassa oss i  sociala sammanhang tycks vara nödvändig och viktig för vår överlevnads skull.

Jag läste precis en intressant artikel som handlade om huruvida människan föds med en känsla för moral. I texten nämndes bonoboerna, en apsort som är lika nära släkt med människan som med schimpanserna. Men till skillnad från schimpanserna som generellt klassas som extremt patriarkala  våldsverkare lever bonboerna i ett matriarkat  där honorna lägger ribban för hur man beter sig på lämpligast vis. I bonoboernas värld löser man konflikter med hjälp av sex.

Min spontana tanke när jag läste det var: ÅH VAD MYSIGT! Vilket chillat samhälle vi skulle leva i om det var så i människovärlden. Tänk vad nice att ha meningsskiljaktigheter, gräla och att sedan ha försoningssex. Sex frigör ju en massa endorfiner och andra feelgoodämnen i kroppen. Ett gräl måste ju med andra ord sluta med att alla blir nöjda och glada. I artikeln stod det vidare att vissa forskare  som studerat bonboernas liv har blivit provocerade  av  hannarnas  undergivenhet  och  av  hur  bonoboerna  blir  sams  genom  att ha  sex och frågat ”Vad  är  det  för  fel  på  de  där  hannarna?”

Jamen herregud! Vad är det för fel på hannarna som låter sig styras av kvinnornas agenda? Hur i hela friden går det till och varför? Ja, den frågan kan man ju ställa sig. Bilden är lånad här.

4 tankar om “Den politiskt korrekta apan

  1. Såg Flugornas herre idag med åk 6. Tips då man kan prata om mycket! Religion, rädslor, utanförskap, samhälle osv…
    Den håller – än idag – även om den har några år på nacken!

  2. Det finns ett jätteintressant inslag från vetandets värld i p1 som behandlar ämnet! Sändes för kanske en vecka sen, 20 mim långt och finns bl a som pod.

  3. Vilken lycka mig förunnad att få bumpa in i dig och Natashja häromdagen på Söder! Nästa gång kommer jag se till att säga något vettigt och mer än bara HEJ DET ÄR JU NI!!!! Rocka vidare 😀 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s