Vad har kvinnan för roll i de episka verken?

Det episka verket Ramayana handlar om Guden Rama och hans fantastiska fru Sita. Sitas roll i egenskap av fru till Rama är att ta skit och vara glad. Med andra ord skiljer sig inte kvinnans roll i de episka verken något nämnvärt med hur kvinnans roll traditionellt ser ut i den hinduistiska kulturen. Sita är representant för ett klassiskt kvinnligt ideal och trots att hennes man behandlar henne illa på många olika sätt är hon honom trogen och lojal hela vägen upp till likbålet. Kvinnas roll de episka verken har enligt min tolking fått i uppgift att representera en överkvinna av samma kaliber som männens önskedröm av hur en kvinna ska vara. #otippat #religion #hinduism

Annonser

2 thoughts on “Vad har kvinnan för roll i de episka verken?

 1. Hej!
  Alltså jag vet ju att det inte är samma alls samma sak. Men när jag känner mig helt depp på kvinnors roll (som de framställs som alltså) i historien, religion och sånt. Så brukar jag läsa lite om vikingar och asagudarna. Väldigt skönt att se att vi i Norden före kristendomen kom hit hade ett, på vissa sätt, mer jämställt samhälle än vad vi har idag.
  Det kanske inte hjälper dig alls, men för mig brukar det fungera
  /Lina

 2. Kvinnans roll i de hinduiska episka verken och i det hinduiska samhället är verkligen snett, något man kan se i det senaste årets nyhetsrapportering från Indien.
  Det som har kommit i skymundan, både i eposen och i dagens hinduiska samhälle är att om man fördjupar sig i den hinduiska religionen och kvinnans roll i denna (både i mytologin och praktiskt) är stor även den oftast förekommer i samband med män.

  Inom hinduismen så representerar en guds gemål hans livsenergi. Det anses att utan Shakti (kvinnlig energi) skulle den manliga guden vara kraftlös. Gudinnan Devi är både livgivande och offerkrävande tillexempel så bilden av kvinnan inom hinduismen är inte bara som den goda slagpåsen.

  Bara som en notering så här i efterhand 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s