Vad är en tjejbacill?

Min femåring ba: Mamma, det finns tjejbaciller. Dom är röda och man får det när man går nära tjejer.
Jag ba: Va? Vad pratar du om ? Vad är en tjejbacill och vem har sagt det?

Tjejbacill är tydligen ett känt begrepp bland killarna på föris och jag blir matt av tanken på att sexism är ett litet frö som sås innan barnen ens har börjat skolan. Det här med att ”ett gäng killar”, trots att de bara är små barn ”passar sig för tjejbaciller”. Fel, fel, fel. Min taktik är att avväpna genom att spela korkad:

Men asså, tjejbacill hur då? Är det farligt? Kan man blir sjuk? Jag är ju tjej, Lovi och Freddie likaså. Måste du börja gå runt i plastoverall nu för att skydda dig osv.

Lika lite som jag vet vad en tjejbacill är, lika mycket vet jag vad sexism är och hur dess konsekvenser påverkar rådande samhällsnormer. Därför väljer jag att prata. Prata, prata, prata och hjälpa mina barn att utveckla sina tankar. Ibland tänker jag på vilket som är källan till alla korkade uttalanden. Enligt mina empiriska studier finns det två källor:

1. Den äldre generationen
2. Barnprogram

Det är vid dessa två källor jag hört att tjejer är dumma, killar är starka, tjejbaciller osv. För mig känns det helt orimligt att dagens småbarnspäron skulle uttrycka sig på det sättet. Vad tror du?

Annonser

5 thoughts on “Vad är en tjejbacill?

 1. Tjej-baciller ja! Det hade jag glömt bort, men minns tydligt nu en tid från skolan då killarna var som galna för att tjejerna hade ”tjej-baciller”. Dom var tok rädda men kunde ändå knappt låta bli att hålla sig på avstånd.
  Ja. Vart kan det komma ifrån? Precis som du säger så kan det väl knappast vara föräldrarna, inte lärarna eller pedagogerna heller har jag svårt att tro, men det finns ju dock folk till allt.

  Men nja.. jag vill nog gärna tro att det är någon busig liten pojke som själv hittat på ”tjej-baciller”.. Pratade man aldrig som tjej om ”kill-baciller”? Jo men visst gjorde man väl det? Men det var ju i och för sig mer som ett ”mothugg” liksom.. Bara för att skydda sig.

 2. Visst är det trist. Här hemma har jag hotat Matti med Jämo då tjejbilar inte får vara med i klubben just för att de är tjejer. Försöker förklara att det är olagligt att utesluta på grund av kön, hudfärg med mera. Det positiva är väl att man får spännande diskussioner.

 3. Åh, kan du inte tipsa om några kvalitativa barnprogram som inte förstärker könsroller? Det skulle ju vara ett jätteintressant inlägg! Är äldre barnprogram så bra som vi tror, utifrån ett genusperspektiv? Vilka är bra och vilka är dåliga och vad ska man tänka på?

  Åh, hoppashoppas att du vill skriva om detta! 😀

  (Inte för att jag har barn eller kommer ha än på några år, om alls, men jag tycker ändå det är intressant. Bra för oss fastrar och mostrar och farbröder och morföräldrar och allt vad det kan tänkas vara också!)

 4. Pingback: Förebilder för föräldraskap | Små fötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s