Alla behöver en trygg famn när det svajar som mest

Ingenting är omöjligt, ingenting. Allt är vackert, allt. Detta är lite utav min filosofi. Livet är inte krångligare än vad vi gör det och en sak som är säker är att vi lever en väldigt kort stund här på jorden. Varför då inte göra det bästa utav den tiden?

Lärare är enligt mig ett av de finaste yrken som finns. Jag kommer aldrig bli höginkomsttagare men jag kommer få ett arbetsliv rikt på kärlek. Kärlek till kunskap, kärlek till elever och kärlek till skolan som institution. Läraryrket är som en enda stor egotripp eftersom en av mina drivkrafter är att vara under ständig utveckling. Jag älskar att lära mig se saker från olika perspektiv, att analysera, att ta del av historia, fakta och retorik. Att bli ämneslärare i svenska och religion är därför den perfekta kombinationen för mig. Det två ämnen jag brinner för och som jag tack vare mitt yrkesval alltid kommer kunna fördjupa mig i. Dessutom älskar jag att stå i centrum. Läraryrket är perfekt om man är lite teatraliskt lagd. Ska man undervisa, ska man undervisa med inlevelse.

En annan sak som jag uppskattar med läraryrket är så klart eleverna. Alla behöver en trygg famn när det svajar. Erfarenhetsmässigt vet jag att livet svajar väldigt mycket när man befinner sig i tonåren. Att få stöta, blöta och nöta med folk är det bästa jag vet. Jag är snäll, rolig, hård och rättvis. Jag tror på frihet under ansvar och learning by doing. Mina elever ska veta att jag tycker om dem och att jag tror på dem. Relationen lärare/elev är inte jämställd eftersom lärare sitter på maktpositionen, denna makt är ingenting som jag någonsin skulle vilja missbruka. Att vara lärare är att vara en juste vuxen.

Charmen med att vara lärare är att man faktiskt får förmånen att se människor utvecklas. Små, små knoppar spricker plötsligt upp och blir till fina blommor. Vissa blommor har det tufft, dessa kanske man vurmar lite extra för, medan andra blommor glänser i sin prakt utan ansträngning. Alla blommor har dock olika behov och det är min uppgift som lärare att tillgodose dessa behov.

Egotrippen och det sociala är två faktorer som driver mig. Den tredje är skolan som institution. Jag tycker om skolmiljön. Allt från korridorerna till klassrummen. När jag befinner mig i en skola känner jag mig hemma. Det sitter i väggarna. Det fjärde som driver mig är privilegiet att få arbeta tillsammans med nya generationen. Det är ju trots allt vår och tidigare generationer som präglar barnen som växer upp idag. Jag har själv ett gäng lärare att tacka för vad de gav mig i tonåren, nu vill jag ge det tillbaka.

Annonser

16 thoughts on “Alla behöver en trygg famn när det svajar som mest

 1. Åh.
  Jag jobbade som elevassistent 2001-2002 i en särskola för barn mellan 13 och 17 år. Det är ett av de allra mest belönande jobben jag haft, trots att det var det som betalade sämst. Den kicken jag fick av att se polletten trilla ner när något jag förklarat gick hem. Eller se glädjen hos dem när något gick bra. Det är helt fantastiskt.

  Tack för att du delade med dig av din syn.

 2. Som du skriver låter det som om du kommer bli en riktigt bra lärare. Gick ur gymnasiet för ett år sedan men rent spontant känns du som den sortens lärare som man skulle vilja ha. Inte alltför mesig men inte ”för tuff”. Någon som de flesta elever skulle gilla helt enkelt 🙂

 3. Anna,

  jag håller med dig helt och hållet i din beskrivning.
  Jag tror starkt på att du kommer bli en lärare som dagens elever verkligen behöver.

  Jag har själv valt att utbilda mig till gymnasielärare, påbörjade min utbildning i höstas. Ska läsa engelska och spanska då jag framför allt brinner för språk.

  Det jag ofta tröttnar på är hur folk (familj och vänner) anser sig ha rätten att kommentera mitt yrkesval med väldigt nedlåtande ton och ”ska du verkligen inte satsa högre än så?” ”läraryrket är skit” ”det är dåligt betalt, med dina betyg borde du bli läkare istället”… ja, jag vet. Lärare har verkligen ingen hög status i det svenska samhället.

  Men det gör ingen skillnad för mig som känner att jag faktiskt inte passar in någonannanstans, det finns inget annat yrke som jag känner att jag skulle kunna trivas med, som jag skulle kunna vara bra på. Det vore i så fall teater, men som ensamstående mamma känns det inte som en bra väg att gå med tanke på att man måste ha en trygg inkomst också.

  Det jag undrar är om du också utsätts för sådana kommentarer? Eller får du bara enbart positiva reaktioner på ditt val av yrke?

  Det vore väldigt intressant att höra, för de flesta som jag pratar med som läser lärarutbildningen verkar få utstå massa negativa kommenterar från det övriga samhället.

  • Jag för då också mest höra negativa kommentarer. Till och med från lärare när jag är på vfu! En sa till mig ”du borde byta medan du kan, här finns inga pengar att hämta”. Jag hade jätteroligt resten av vfun, eller så inte…

  • När jag är på praktik (VFU) är det vad min handledare och andra lärare säger till mig också…
   Det känns inte kul att praktisera när de som ska hjälpa mig med min utbildning hela tiden lyfter fram hur tufft jobbet är. En av mina lärare på universitetet säger däremot att det är det mest givande jobbet som man kan ha, om än inte alltid det lättaste.

  • Jag får oftast höra att det är imponerande, ”att du orkar” och liknande. Och det är berättigat att folk säger så. Läraryrket ÄR tufft, och tidsbristen är enorm. Men samtidigt vill jag inte bara skita i det och dra – för det är ett förbaskat viktigt yrke och vi som verkligen brinner för våra ämnen och för elevernas välmående, vi behövs där. Och om vi bara vill så kan vi även påverka vår lärarvardag… Även om det innebär en jäkla massa tjat 😉

 4. Härlig beskrivning! Läraryrket är på många sätt världens bästa jobb – men det är också världens jobbigaste jobb. Att vara lärare innebär att jobba skiten ur sig själv varje dag, så är det bara. Men samtidigt är ju skolan en så otroooligt viktig plats och att få vara en del av dessa unga människors utveckling, både vad gäller kunskap och identitetsskapande, är något alldeles speciellt. Ingenting är så härligt som riktigt lyckade lektioner! Medan andra dagar är så tuffa så man bara känner näe, nu lägger jag mig ner och dör.

  Ibland tänker jag: Man borde välja ett helt vanligt jobb istället. Ett sådant som man lämnar helt och hållet när man går hem. Fast samtidigt, det är ju det som är en del av ens ”lärarpersonlighet” – att det finns ett engagemang bakom, och det kanske man faktiskt inte har någon lust att släppa helt och hållet…

 5. Du kommer bli en helt fantastisk lärare om man får tro det här inlägget! Du låter precis som de absolut bästa lärarna jag har haft under min skoltid(framför allt högstadiet) , de som alltid fanns där och som jag delvis fortfarande har kontakt med 10 år senare. Jag tänker fortfarande tillbaka ibland och undrar var jag hade varit och vem jag hade blivit utan dem. Läraryrket borde vara det mest uppskattade och beundrade i vårt samhälle eftersom det är så otroligt viktigt:) Dina framtida elever kan skatta sig lyckliga!

 6. Pingback: Varför blir folk lärare? | Prinsessan på Ärten

 7. Åh! Nu blev jag sugen på att gå om högstadiet med dig som lärare!♥ Och tanken på att gå om högstadiet har jag nog aldrig tänkt förut. Lyckliga elever som kommer få dig till sin lärare.

 8. Hela din blogg är så underbar, jag kan sitta här i timmar!
  Jag vill själv bli lärare, jag har bara svårt att välja vilken årskurs jag vill undervisa. Högstadiet och gymnasiet är väl lite det som lockar mest, men samtidigt är det viktigt att ha en bra grund att ta sats från, vilket leder mig till låg- och mellanstadiet. Ah så svårt!
  Jag är bombsäker på att du kommer vara en underbar lärare, inte en enda elev kommer kunna motstå din charm! Kram!

  • Vad roligt att höra. Om du är sugen på högstadiet och gymnasiet tycker jag du ska satsa på det. Grunden kommer, det är en lång utbildning. Jag har snart läst mitt fjärde år av fem. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s