Jag är dum om jag fördömer något innan jag ens har provat det

oopsies

Jag har alltid varit skeptisk till det där med LCHF. Herregud. Det känns ju totalt galet att trycka i sig en jäkla massa fett. Hur gött mår blodkärlen efter den behandlingen liksom? Igår fick jag mig dock en tankeställare när min kompis Anna-Maria menade på jag med LCHF förmodligen skulle äta samma fettmängd som jag gör idag. Tänk chokladboll utan socker och kolhydrater så har du din lilla smörklump där typ.

Okej, jag ger mig. Jag testar väl då. Mest för att inget annat har fungerat och för att det är dumt att fördöma något innan jag har provat. Om detta kan hjälpa mig att bli kvitt den otäcka sockerdemonen som ständigt viskar i mitt öra, kör till. Det jag kommer göra är helt enkelt att skippa de värsta kolhydraterna och byta ut dem mot grönsaker piffat med lite fett. Känns sjukt att äta fett för att bli av med fett. Riktigt sjukt. Jag är den största skeptikern i detta lilla experiment.

Dagens lunch bestod av Oopsie, hårt vispad äggvita ihop rörd med äggula och färskost, ost och bacon. Haha. Nåväl, ska bli spännande att se om mina Koola Anna kommer går att dra högre upp eller om de fastnar vid fötterna nästa gång jag tar på dem.

Annonser

46 thoughts on “Jag är dum om jag fördömer något innan jag ens har provat det

 1. Alltid värt ett försök. För vissa är det ju enda gångbara metoden.

  Jag inledde årets första 4 veckor med just LCHF i syfte att avvänja kroppen från allt SOCKER.
  Jag är beroende och det vet jag, så jag körde cold turkey och slopade allt.
  Dessvärre fungerade inte LCHF annat än att kroppen kändes friskare, magen inte lika ”svår”, men jag klarar inte riktigt de fettmängder man ska äta, så nu kör jag en egen variant av lågt kolhydratsintag, någon enstaka gång bara, mindre fett, absolut ALDRIG light-produkter, i kombination med powerwalks och jogging.

  Ett tips är även GI, då får du ju äta baljväxter, korn och annat. Sådant man lätt kan sakna med LCHF som är lite mer begränsat.

 2. Jag är frälst, började ganska nyligen med lchf och det är det bästa jag har gjort! 7,5 kg försvann innan jag hann blinka. och nu har jag 22,5 av de ursprungliga 30 kvar, ska ned till 57-58 🙂

  Testa äggmjölk (google) med valfri smaksättning (kakao, kanel, kardemumma, vanilj eller något annat) som frukost när du tröttnat på bacon, efter ett tag så blir det lite tröttsamt med samma hela tiden. Äggmjök funkar som mellanmål också, fast i mindre mängd då 🙂

  Ps. Efter försts veckan så var mitt sötsug som bortblåst, trots mitt massiva intag av Coca cola (vi snackar över en liter/dag) veckan innan.

 3. Och du, ät kött istället för grönsaker! En stor bit kött med bea eller mycket kryddsmör (på äkta smör såklart)! Och så en sparris bredvid eller något 😛

 4. Ett tips till dig är att börja med att läsa ”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt för att förstå hela tankesättet bakom LCHF.

  Jag personligen har aldrig mått så bra i hela mitt liv som när jag ätit enligt LCHF, är nog lite känslig mot kolhydrater och då är ända gången min kropp varit i balans.

 5. Jag har förstått att LCHF funkar för många, inte bara med viktnedgång men också för att bli av med magproblem och sånt. Men jag känner fortfarande att leder inte det här med att förbjuda vissa saker till en ätstörning? Eller är det inte en ätstörning? Hela tiden måste man ju då sig förbjuda sig själv saker, man blir kanske omotiverad till att bli bortbjuden för man inte kan LCHF-säkra middagen man bjuds på.. man slutar äta frukt som innehåller en massa kolhydrater men som i vitaminer är så himla nyttigt. Hela livet kretsar då kring det man stoppar i sig istället för att använda ett sunt förnuft och äta ‘enligt tallriksmodellen, mycket grönsaker, lite frukt, lite kött, lite kolhydrater, lite godis på helgen’.

  Kommer man inte bara vilja ha det man förbjuder sig själv och om man inte ‘klarar av’ att hålla den strikta dieten så ser man det som en stor förlust och man kanske lägger av och ‘skiter i allt’ genom att proppa i sig pasta, rostat bröd och godis. Jag har prövat så jäkla många dieter, bland annat LCHF men jag tröttnade på att äta oopsies och utesluta fräsch frukt. Det funkade inte för mig och efter den dieten hamnade jag i en riktig ‘skiter i allt’-period men jag talar ju för mig själv här och för dig kanske det här är bästa lösningen, särskilt för att bli av med sötsuget! Jag själv är inne i en period då jag gärna går ner i vikt, men lägger fokus på att träna och äta nyttigt och bra men lite av allt och något extra gott någon gång ibland. Jag har alltid varit ätstörd så det här sunda och balanserade tänket har aldrig funkat för mig tidigare men jag har kommit på att det som funkar nu är att om jag även tränar så hamnar inte fokus på varenda bit mat jag stoppar i mig utan på det stora hela och den mat som får mig frisk och stark och gör att jag klarar av att träna. Så det handlar ju om att hitta den bästa och mest hållbara lösningen för ett härligt liv!

  Hur som helst, jag hoppas att vad det än är du gör funkar! Älskar din blogg! Kram

   • Vad härligt att det funkar för dig. För min del missuppfattade jag LCHF till viss del för jag proppade i mig överdrivna portioner just för att jag trodde jag kunde äta hur mycket jag ville bara jag inte åt kolhydrater. Och det säger väl sig själv att även om fett är bra så kan det inte vara särskilt bra att käka tre paket bacon varje dag, så där är det ju också måtta som gäller.

    Det är tänket bakom som är det viktiga och om jag förbjuder mig att göra något så kommer jag överdriva något annat, så fungerar jag. Det är det där sjuka tänkandet kring mat som man måste bli av med och om kuren mot det är LCHF eller tallriksmodellen spelar då kanske inte så stor roll.

   • tror detta är JÄTTEVANLIGT när man inte har läst på.. att man tror att lchf = vräka i sig hur mycket som helst..
    min mamma var en av dem.. hon kunde trycka 1kg kött ihop med en burk b-sås till middag.. menar HALLÅ!!! 😉
    hon gick upp av dieten 😛 oväntat nog haha 😛

    har själv ätit lchf och rasat i vikt alla gångerna (efter graviditeter, nu kör vi igen här, min bebis blir snart 1mån, men jag ammar inte, annars hade jag nog tvekat tror jag..)

    heja dig anna! u can do it!!

   • Lisa, som jag sa till Anna när vi pratade, så är kunskap A och O. Men i början så tar det tid. Dels så är man van att äta på ett speciellt sätt (och då är det lätt att överäta) och dels så behöver man vänja in sig och då ska man inte vara hård mot sig själv.

    När man kommit in i nya tänket, DÅ kan man börja tänka på vad man äter. Hur MYCKET man äter spelar minde roll om du bara håller dig till rätt livsmedel (och bacon bör man äta lite av) och undviker kolhydratsfällor som t.ex mejerier.

    Men man bör läsa på. Många tror att LCHF handlar om grädde och bacon när man i själva verket bör äta just dessa livsmedel med måtta.

   • Våren 2008 började jag med LCHF första gången, det var 1,5 efter att jag fött min son… Våren då så vägde jag 58kg (normalvikt), hade lyckats gå ner från 75kg med det vanliga kalori-restriktiva dieten. När jag var 15-17 så hade jag anorexia, har fortfarande kvar ätstörnings-tänkandet och ville därför komma ner till 55kg… Minst.

    Jag råkade då läsa en artikel om LCHF och hoppade på tåget direkt… Min första erfarenhet av den livsstilen är att jag gick ner, men efter 2 månader tröttnade jag, mådde illa av att äta fett och kände ett sjukt begär efter kolhydrater/socker… Mer än vad jag någonsin gjort förut. Innan jag började med LCHF så VAR jag sockerberoende… Men jag hade kontroll över det, på riktigt, jag kunde reglera mitt ätande utan problem. Efter LCHF, där jag till slut gav efter för sockersuget, så gick det utför för mig. Jag började hetsäta socker som aldrig förr och kunde helt enkelt inte sluta… Jag utvecklade ett riktigt stort sockerberoende.

    Nu år 2013 har jag prövat på att hoppa tillbaka på LCHF tåget flera gånger… för jag upplever att det är det enda som kan kontrollera mitt sug… Men jag misslyckas varje gång. Jag väger idag 80kg, mer än vad jag någonsin gjort i hela mitt liv… p.g.a. mitt hetsätande.

    Därför kan man väl säga att min erfarenhet av LCHF tyvärr är dålig… Jag kommer alltid förknippa den med ”dieten som fick mig att bli sockerberoende” jag hopppade av en helt vanlig kost där jag kunde kontrollera mitt mat- och sockerintag utan problem… Och förbli normalviktig. Jag avskyr min kropp idag, har dessutom förstört mina tänder och har inte råd med tandläkare. Ja, jag kanske har brist på självkontroll, det erkänner jag.

    Därmed inte sagt att jag är EMOT LCHF på något sätt… Jag tycker tvärtom att den livsstilen är väldigt bra och jag mår ju bra när jag skippar kolhydrater… Förutom vissa bieffekter så som att jag känner mig försvagad, trögtänkt… o.s.v. Men jag har inget emot folk som äter efter den livsstilen, alla väljer själva. Ville bara lägga fram min historia…

    För övrigt så försöker jag just nu ställa in mig mentalt på att börja med LCHF igen… Längtar efter att komma ner till 55kg igen.

    Håller tummarna för dig, Anna. Jag tror på att det är värt att testa och se hur det fungerar för dig. 🙂

  • Men hjälp av LCHF har jag gått från att tänka på sockrig och fet mat dygnet runt till att aldrig göra det. Magen säger till när det är dags att äta, inte mitt sötsug, äter oftast när jag vaknar vid tio och sedan middag vid fem igen och det räcker gott och väl. Så med LCHF kretsar mitt liv betydligt mindre kring mat än vad det gjorde på ”normal” kost 🙂
   Med tanke på hur bra jag mår och hur glad jag blir när jag kan komma i mina byxor utan att behöva vika ihop ryggvalken så känner jag inte att jag förbjuder mig något alls. Äter ju extragott varje dag, sockerbomberna jag tryckte i mig tidigare känns faktiskt bara äckliga.

   Hade jag kunnat äta som dig och fortfarande gått ned i vikt så hade jag gjort det, har försökt flera gånger också men likt Lady Dahmer så kan jag inte äta en enda bit utan länsar skåpen istället. Triggas enormt lätt, så att köra cold turkey är det enda som funkar 🙂

 6. Jag gick på LCHF ett tag men slutade eftersom det inte passade mig. Dock finns det en del vettigt bakom det hela, att bränna fett med fett. Det fungerar för de flesta som testar, verkar det som. En del av maten är väldigt god. Jag brukade göra en kantarellsoppa to die for ❤ Men givetvis fanns det en del som inte föll mig i smaken alls, frukost var svårast tyckte jag.

  LCHF-fanatikerna är dock lite läskiga. Jag ogillar hysterin och alla som är helt okritiska. Man kan ju tro på det och vara kritisk ändå, det är nyttigt att vara kritisk. Men många blir helt galna om man ifrågasätter eller misstror något. Det är synd.

 7. Jag äter lchf men vräker inte i mig fett för det. Försöker ära ungefär som vanligt men byter pasta/potatis/ris mot sallad. Man behöver inte så himla mycket fett för att bli mätt och man känner direkt om det blir obalans i måltiden, då får du lägga till det som saknas. Man väljer ju själv hur krångligt och förbjudande man vill göra det. Jag har valt bort uppenbara kolhydratkällor och socker. Min hjärna vet ju att allt med socker i är gott men jag känner inget sug längre. Istället är min sjuka trötthet som bortblåst, jag har en massa ork, är sällan hungrig eller sur och mår hur bra som helst!

  Tänkvärt dock som Karoliina skrev om lchf och amning?

  Det finns en väldigt intressant föreläsning på youtube med Andreas Eenfeldt som heter matrevolutionen, kolla på den!

 8. Det spelar ju ingen roll hur det mättade fettet är förpackat. Om det kommer som form av en kaka eller om det kommer som bacon så är det ju aldrig bra för blodkärlen att få förmycket av det!

 9. Jag har ammat och käkat LCHF (lite mer liberalt) och det har funkar fin fint!

  På LCHF har jag en avslappnad inställning till mat. Det är inget krångel och annat utan jag får äta massor av god mat, blir mätt och går ned i vikt. Jag har även en hel del problem med mage och annat som sakta men säkert har börjat att fungera bättre.

 10. Jag är glad att du provar Anna. Tveka inte att fråga mig om du undrar över något. Hoppas att detta löser dina problem med sockersuget och att du mår bra på den här nya kosten.

  Läs boken Ett sötare blod av Anna Fernholm om ni fortfarande tror att fett är farligt. Det är socker och snabba kolhydrater som är farligt för kroppen och som ger upphov till metabolt syndrom, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, demens, dåliga blodvärden, diabetes osv.

  Ann Fernholms blogg: http://ettsotareblod.se/

  Min recension av hennes bok: http://www.ultimat.nu/recension-av-boken-ett-sotare-blod.html

  Kramar!!

 11. Fast vitaminer finns det ju i allt, typ. Att man måste äta frukt för att få i sig tillräckligt med vitaminer är verkligen en MYT!

  Det där med att förbjuda sig själv att äta vissa saker kan ju vara problematiskt för vissa. Speciellt om man inte märker någon skillnad. Men man måste ju tänka på att det man förbjuder sig själv att äta (eller snarare räddar sin kropp ifrån!) är saker som kroppen inte mår bra av! Tror inte att det är vanligt att man utvecklar någon slags ätstörning genom LCHF, man äter ju så att man blir mätt. Tror snarare att det är större risk att utveckla ätstörningar av att äta ”vanlig” mat. Ätstörningar omfattar inte bara anorexia och bulimi utan även störningar som BED som innebär att man hetsäter, och hunger och sug triggas ju vanligtvis igång av socker. MEN, ätstörningar kan man ju utveckla när som helst och hur som helst oberoende av vad man äter om man har läggning för det.

  Jag har provat LCHF i omgångar och äter numera en variant och har uteslutit socker och spannmål eftersom min kropp mår otroligt dåligt av det. Kommer ALDRIG gå tillbaka till ”vanlig” mat, det finns inte i min värld. Och jag känner inte att jag förbjuder mig själv, låter bara bli att äta gift.

 12. Jag skulle snarare rekommendera en välbalanserad vegansk kost. Ett flertal studier visar att veganism är den bästa kosten för människan. Då slipper du också all antibiotiska och alla multiresistenta bakterier som dyker upp inom köttindustrin.

   • Jag skriver nu från min mobil och fattar inte hur jag ska kopiera en sida och lägga in adressen här. Det publicerades en artikel 31 januari i American Journal of Clinical Nutrition. Denna artikel handlade om en studie vid Oxford University, som kommit fram till att vegetarisk kost är mest hälsosam för att förebygga bl a hjärt- kärlsjukdomar. Okej, jag sa veganism, men det här var den enda jag hittade just nu så vi säger vegetariskt då. Eftersom köttindustrin inte kontrolleras ordentligt kan vi nog inte utesluta att antibiotika används även till Kravmärkta djur. Och kyckling används det alltid till, de är för sönderavlade för att klara sig utan antibiotika.

   • Är det denna du menar:

    http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2013/130130.html

    Det står lite om kolesterol i den att vegetarianer har lägre kolesterolvärden än personer som äter blandkost. ”The researchers found that vegetarians had lower blood pressures and cholesterol levels than non-vegetarians, which is thought to be the main reason behind their reduced risk of heart disease.”

    Ofta så sänks bodtrycket av chf-kost (en vanlig ”biverkning”) och myten om kolesterolets farlighet är ju ett troll på väg att spricka.
    http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man

    Sen så är lchf och atkins inte samma, tycker inte jag iallafall. Jag äter inte mer kött då jag äter lchf än när jag äter hc, utan mer grönsaker och fett (smör, kokosfett)

    Och djurhållningen är ju ett eget tragiskt kapitel, som du skriver sönderavlade djur – fy.

    Ang hur en kopierar länkar på telefonen – ibland när jag dubbelklickar frenetiskt/håller ner två fingrar på skärmen kommer ett litet verktygsfält upp med saxen/kopiering etc. Har aldrig lyckats att kopiera ngt dock, är väll fumlig.

  • Jag håller med helt!
   Att bli vegan är det bästa beslutet jag någonsin gjort. Är mycket piggare, känner inget sötsug (mest för att allt sött innehåller animaliska produkter), har en hälsosam vikt och har fått mindre huvudvärk. Sen så känns det bra för hjärtat att inga stackars djur har fått mördats, utnyttjats eller plågats för min kost 🙂

 13. Hej,

  är själv något av en sockerjunkie men lite så där halvdant. För ngt år sedan tänkte jag ta tag i vikten, komma tillbaks till formen före kids typ. Hoppade på LCHF och det funkade kanon – tills vi fuskade vid påsk. För en dryg månad sedan började vi på nytt – har turen att sambon är med på kuppen, det gör det mkt lättare – funkar så bra. Blodsockret är konstant, mätt och nöjd. Inte sötsugen alls!

  Planering är det som krävs och framförhållning för när det sviktar och motivationen kanske tryter. Vi skaffade några bra kokböcker eftersom vi ville äta varierat – mkt fisk och vegetariskt. Köp aftonbladets och expressens LCHF – bilagor – de har recept för fyra veckor just nu.

  Måste säga att jag också använt båda Katrin Zytomierskas böcker – vilka varit bra – och vi har en ny favorit i boken LCHF to go.

  Lycka till! Härda ut! Det är en livsstil och hela kroppen känns hälsosammare. Vi sover bättre, har mer energi och så vidare.

 14. Jag har själv kört LCHF och det är så sjukt bra. Enkelt, gott och det går snabbt! 🙂
  – MEN är det verkligen så klokt att äta det när man ammar..?

 15. Här är en länk med information om att ha sjukdomen fetma, dvs sjuklig övervikt. Jag vet inte vad ditt BMI är eller något, och du har inte bett om råd, så jag ber om ursäkt för att jag skickar denna till dig. Läs inte om du inte är nyfiken. Jag identifierar mig väldigt mycket med dig, har liknande vikt och har gått upp och ned flera gånger. Nu är jag inne i en ny fas (som du förstår om du läser länken) och känner att jag önskar att jag vetat detta tidigare.

  Jag är som sagt INTE ute efter att vara dum eller dissa dig, ville bara att du skulle veta (du kanske redan vet det som står där). ❤

  http://www.ltdalarna.se/templates/Base____10045.aspx

 16. Har inte testat lchf och känner mig skeptisk, därmed inte sagt att jag tror det är skadligt lr inte funkar. Jag har varit vegetarian och även vegan,men äter ”allt” numera,men försöker tänka matklokt.
  Jag ÄLSKAR mat, och speciellt husman,och fixar inte att förbjuda mig själv saker.
  Däremot är jag en sockerjunkie av rang och DET behöver jag såklart råda bot på…:-)

  (Ps. Bacon är såvitt jag vet inte så bra lchf-kost eftersom det innehåller både mycket socker och tillsatser?)
  Kram

 17. Alltså när jag började med lchf igen, när lillen var fyra månader, var det en befrielse. Tidigare, vid varje amningstillfälle, drabbades jag av enorm yrsel precis innan mjölken rann till. Dessutom är det enormt skönt att slippa blodsockerdalarna. En ytterligare fördel är att han inte längre somnar vid 01.00 utan vid 22.

 18. Har inte läst alla kommentarer nu för det var så många, men tänkte bara säga att jag har ätit LCHF i 3½ år och mår toppen 🙂 Började just på grund av sockerberoende, inte övervikt, och det har funkat jättebra. Ett tag i början tappade jag dock lusten, för det kändes som en diet och att den byggde på förbud. Men sen läste jag på. Och nu är jag helt och fullt övertygad om att det är det nyttigaste sättet att leva på, och det är en livsstil snarare än en metod. Jag har inga förbud längre, jag äter precis vad jag vill – men jag vill inte längre äta bröd eller bullar för jag vet att det inte ger mig något! Jag äter hellre mat som gör mig frisk, pigg och stark!

  Så mitt största tips till dig är att läsa på om hur LCHF faktiskt funkar, http://www.kostdoktorn.se och http://www.annahallen.com är superbra bloggar med sund inställning och mycket lättillgänglig information. Du kommer ha tusen gånger svårare att lyckas med LCHF om du inte tror på det själv!

  Lycka till! 🙂

 19. Här är vi inne på dag 4 med lchf. Och först nu känns det lite bättre. Jag har mått skit! Fast jag får för mig att det är desto viktigare att jag fortsätter. Att kroppen är så beroende av socker att jag har huvudvärk, är otroligt slö, trög och skulle kunna döda för en chokladboll just nu känns inte så sunt. Jag testar för att bli kvitt mitt sockerberoende. Har en son på 11 månader som är mer och mer intresserad av vad jag äter och vill så gärna vara en bra förebild som ger honom bra vanor. Så här hemma är det avvänjning för såväl socker som teknik. Mycket jobbigare än väntat!

  • Med tanke på hur många feta barn det finns i Sverige så blir jag så glad när jag läser sånt här, bra jobbat!

   Ps. Abstinensen från helvetet ger med sig snart, tredje och fjärde dagen är värst sägs det 🙂

 20. LCHF is da shit. Det är ett måste för mig nu när jag post partum vill komma i form igen. Sån socker junkie som jag är är det enda jag står ut med just LCHF. Skriver en hel del om just det i min blogg och lägger upp lite recept och tips då och då. Kika in vetja.

 21. Jag måste ju hoppa på kommentarståget lite. För det första, lchf’are (som läser på) äter INTE bacon i stora lass. Bacon i sig ska hållas på en ganska låg nivå med tanke på rökaromen (den svenska är inte rökt), nitriter, salt (vars skadlighet iofs är diskuterad nuförtiden, vem vet något alls nuförtiden?? Jag går enligt LCHF för att om allting nu är osäkert, så kan jag ju lika gärna må bra medan alla forskar i det) och lite annat smått och gott.

  För det andra, det finns nästan inga frukter idag som innehåller vitaminer som inte finns i överskott i andra grönsaker, så där har vi inget problem! Maha.

  För det tredje så är det super, har räddat mig från SOCKERBEGÄRET FROM HELL och nu sitter jag här och känner mig helt reko i magen, är inte godissugen som jag var 24/7 förut och ja, det där med farligt kolesterol och mättade fetter finns det inga studier som enhälligt bevisar. Sen att man tappar i vikt samtidigt är ju super, iallafall för mig.

 22. Jag rekommenderar boken It Starts with Food (http://whole9life.com/itstartswithfood/). Den beskriver hur du psykiskt och fysiskt påverkas av vad du äter och tar död på väldigt många myter. Detoxprogrammet är 30 dagar och en väldigt strikt variant av paleo där man utesluter alla mejeriprodukter, gryn/spannmål, baljväxter, konserveringsmedel….allt utom kött, fisk, ägg, grönsaker och nyttiga fetter. Efter de 30 dagarna kan du prova hur din kropp reagerar på en sak i taget (laktos, gluten, glutenfritt) och sedan objektivt bestämma hur du vill äta i framtiden. Jag gillar detoxen eftersom den rensar huvudet lika mycket som kroppen genom att man blir av med sockerberoende/andra matrelaterade beroenden. Lättläst och väldigt intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s