Kärt barn har många namn, jag kallar det övervikt

Det har varit väldigt roligt att läsa era synpunkter på frågan ”Tycker ni att jag ska skriva om ”viktresan” här eller i en separat blogg?”. Jag håller med er alla, på sätt och vis. Viktsnack är inte intressant för andra. Jag är inte det minsta intresserad av hur mycket folk väger eftersom vikt är en siffra och inget likhetstecken med vem personen är. Det jag bryr mig om är att människor ska må bra, vara snälla mot sig själva och tänka glada tankar. Jag vill absolut inte bidra till att trigga igång folks ätstörningar, jag vill fortsätta vara en inspirerande kvinna som skriver en inspirerande blogg. Mitt förhållande till kroppen är väldigt avslappnat. För mig är min kropp ingen big deal. Jag gillar den som den är och har alltid känt mig väldigt fin oavsett storlek. Jag är smoking hot och jag vet det. Men, som ni vet finns det ju alltid ett men. Jag har ett par stycken för att vara exakt:

1. Jag är stor och tung, det går inte bortse ifrån. Oavsett hur smoking hot jag känner mig, har mina knän börjat viska tysta protester. Knäna mådde bättre när kroppshyddan var mindre.
2. Min mormor led av svår diabets, mamma sa häromdagen att diabetes är ärftligt och att vi båda ligger i riskzonen.
3. När jag var gravid och hade svår foglossning längtade jag så sjukt mycket efter min kropp. Berättade jag för er om mornarna då jag fick KRYPA till toaletten för att jag hade så ont att jag inte kunde gå? När jag satt där på dass med mina hemorrojder lovade jag mig själv att ta tillbaka min kropp.

Ni kan vara lugna. Jag kommer inte börja vikthetsa i bloggen. Jag kommer inte heller starta en separat viktblogg. Däremot kommer jag skriva om de små små stegen jag tar på vägen mot bättre levnadsvanor. För tro mig, det var inte en snäll häxa med ett magiskt trollspö som roddade min övervikt. Nej, det är något som smygit sig på, sakta, sakta genom åren. För min del handlar det främst om mitt sockerberoende och mottot: ”lördag hela veckan”. Det är verkligen inte lördag hela veckan och i mitt fall som nerdekad sockerjunkie kanske det aldrig mer blir lördag. Mitt mål är att jag innan året är slut ska kunna ha mig mina Koola Anna som just nu inte går att dra upp så mycket längre än till låren. Jag hoppas att ni inte kommer må allt för dåligt eller att ni blir allt för triggade. I värsta fall får ni skrolla.

Jag älskar er! #blogg100

Annonser

13 thoughts on “Kärt barn har många namn, jag kallar det övervikt

 1. Försökte skriva en kommentar igår men det gick åt fanders. Försöker igen.
  Oj vad olika svar du fick på din ”skriva om vikt fråga”… nu blev det lättare va 🙂
  Jag följer gärna alla olika bitar av ditt liv och helst på samma ställe.
  Du är ju skitsnygg av naturen vännen, men visst… man ska trivas i sin kropp.
  Pepp pepp pepp
  Kram Asta

 2. Smart val tycker jag! Vikten är ju verkligen inte det viktigaste, när jag var normal i kroppen och kände mig just smoking hot så låg jag ändå för högt på bmi-skalan men jag mådde otroligt bra!

  Har också ett par jeans jag vill ta mig i, de går på men magen hänger liksom över lite och jag får dra dem jättehögt för att få ned hela bilringen i byxorna så att den plattas ut. Så fult så jag vill gråta en skvätt.

  Angående sockerberoendet så vet jag hur det är, min lösning är att tvärstoppa. Jag granskade mig naken i spegeln och bestämde mig för att inte var vad jag vill se. Inget lördagsgodis, kanske någon lchfsnickers men bara en enda och de är inte sötade så de triggar mig inte. Rekommenderar verkligen tvärstopp, efter några dagar så blir man bara äcklad av tanken på sötsaker. Ät ett ägg eller drick en kopp Rooibos när sötsuget gör sig påmint i början 🙂

 3. Personligen tycker jag verkligen att det behövs sådana som du som skriver om vikt och hälsa på ett nyanserat sätt. Jag älskar att läsa bloggar om häsa och träning, och jag har försökt hitta bloggar som skriver om detta utan att göra det på ett sätt som gör allt till vikthets (alt. träningshets/storamusklerhets). För mig är inte problemet att skriva om vikt och hälsa, utan sättet det görs på. Och jag tror att om fler skulle våga skriva om sina hälsovanor på ett mänskligare sätt skulle det enbart vara positivt! Samtidigt kan jag förstå alla de som tycker att man inte borde prata om vikt och utseende för att det ger ett fokus på utsidan istället för insidan, men eftersom åtminstone jag ser utseende (i form av smink och kläder) och träning som något roligt och definitivt inget jag mår dåligt av skulle det vara kul om det kom lite fler bloggar med en mer nyanserad bild och lite nya perspektiv! Tipsa gärna om ni vet några bra bloggar som passar in i det jag säger, kram!

 4. Hej Anna!
  Jag läser gärna om din viktresa .. kanske mer om hur du gör .. hur du inte faller för frestelser.. hur du når dina mål ..
  Och ja, självfallet om målen med …
  Men självfallet är ju detta en känslig fråga och jag tycker det är bra att du visar den hänsyn du faktiskt gör även fast det är ”din” blogg! 🙂

  Jag säger bara lycka till… och jag kommer hänga på dig i viktkampen.. Mina knän skriker nämligen oxå.. och allt annat i den här kroppen! 🙂

  Kram på dig!

 5. Heja Anna! Klart jag vill läsa om hur det går för dig, ifall du besegrar ditt sockerberoende och hur din träning går. Men vikt är, som du skriver, totalt ointressant.
  En sak jag tänkte på var att jag fick hjälp av SCÄ vid Mariatorget. Hade bulimi och var svårt sjuk, men de har en massa andra behandlingar för alla typer av matstörningar. De hjälpte mig iaf att normalisera förhållandet till mat på ett otroligt sätt. Jag misstänker att jag aldrig kommer att vara ”botad” men jag kan iaf ha godis hemma utan att äta upp det, jag kan äta mig mätt och sluta äta, jag kan ta hand om mig själv på ett sunt sätt utan att börja hetsa. Massor av saker blev bättre. Just nu är jag preggo och övar mig på att gilla mig själv, men känner igen mig som fan i känslan:
  VILL RECLAIMA MIN KROPP NU HELST TACK. Hehe.
  Kram på dig och lycka till med allt!

 6. Jag läser gärna om din viktresa. Jag har gått ner rejält i vikt mha en tidning jag fick syn på i mataffären en dag. Det är en bilaga/tidning fr Expressen som heter GI&hälsa. Den innehåller tips och recept på lågkolhydrat mat som är god och som enkelt kan anpassas till övriga familjen, typ en god kycklinggryta som man själv äter med sallad och så kokar man pasta/ris till övriga familjen. Detta sätt skulle jag kunna förtsätta med resten av livet, för mig funkar det inte med några veckors diet för att sedan äta som vanligt igen för då går man lätt upp igen. Jag är också sockerjunkie, men efter ett par dagar utan socker har kroppen vant av sig. Fördelen med detta sättet att äta att om man äter knappt några kolhydrater så är det lättare att säga nej till kakor och godis, annars är det lätt att ”unna sig”- varje dag… Det är inget LCHF-tjafs med bara bacon, ägg och smör utan fräsch mat med sallad till.

  Ville bara dela med mig av vad som funkat för mig. Självklart syndar jag någon gång ibland, men utan att gå upp i vikt för det eftersom jag ”sköter mig” för det mesta. Hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig. Som småbarnsförälder är det svårt att hinna med en massa träning, att lägga krut på strikt kost torde vara det bästa för dig.

 7. Jag kommer att läsa och bli inspirerad av din resa. Ska själv gå ner i vikt nu. Har kvar babykilona sen min yngsta. Hon är snart 4 så det börjar bli dags 😉 plus att jag funderar på barn nr 3 och vill vara nere på en vettig vikt innan vi sätter igång en eventuell bebisverkstad. Väger nog nu, skulle inte palla 10-15 gravidkilon på detta. Puss på dig du är bäst!

 8. Heja apan! Känner detsamma med min kropp och det skulle vara trevligt att komma in i kläderna jag har här hemma, har blivit inspirerad av dig och från och med igår är det slut med godis och socker:)

  Ps. ÄLSKAR din blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s