Pysseltips efterlyses!

Toddo 5 år vill PYSSLA! Jag kan ingenting om pyssel. Hur gör man? Vad kan man pyssla? Snälla ni, kan ni hjälpa mig att komma på något?

Gärna någon form av julpyssel. Kanske något där vi kan använda oss av glasburkar, mjölkpaket och toarullar. Bomba mig med tips och länkar.

Annonser

24 thoughts on “Pysseltips efterlyses!

 1. Barnmatsburk, måla vit, rulla i glitter innan den torkar. Limma fast ett julbokmärke och knyt ett rött snöre runt och TADA: en jullykta a’la femåring!

 2. Med toarullar kan man göra tomtar. Man behöver Flirtkulor stora nog att agera huvud, hobbylack, filttyg, bomull och ev små ögon.

  Med silkespapper, lite fina mönstrade papper och toarullar kan man göra fina smällkarameller.

  Decoupagelack och servetter kan användas till att göra ljuslycktor av burkar. Eller så skaffar man glasfärg och målar.

 3. Www. Ungfakta.se är en hemsida med hur mycke pysselprylar som helst, allt från fylla i teckningar till mer avancerat grejs, tror att alla högtider är representerade….. Hobby affärer brukar ha pysselkit typ 3 snögubbar, hänga i granen prylar…. Finns även pysselkit på typ Ica som är allt från virka mormorsrutot till kalejdoskop bygge… Kolla vid barnleksakern… Lycka till 😉

   • Så pinsamt….. Ungafakta.se ska det vara…. Jag och mobilen är inte alltid i samklang när det kommer till stavning….när jag tänker efter är det väldigt sällan vi är i stavningsmässig samklang ;D

 4. Såg att tipset burkar redan kommit upp men…

  Jag och min fyraåring har använt gamla barnmatsburkar av det mindre slaget, de där låga du vet.
  Dessa målade han med glasfärg som härdades i ugnen, sen på med fina klistermärken och tillsist limmade vi en fin bollfrans upptill. Nu har mormor/morfar och farmor/farfar fått varsin fin och julig ljuslykta som de blev väldigt glada för.
  Även större gamla burkar är ju toppen att göra om till lyktor. Perfekt att ge bort i present 🙂

 5. Om du har någon gammal spetsgardin som bara ligger och skräpar så kan man göra fina lyktor med glasburkar. Man behöver ett sprejlim, vet inte vilken sort de var riktigt. Klipp lagoma remsor av spets som räcker runt en burk, spreja på limmet på burken och linda spetsen runt och låt torka. Sen kan man knyta ett band runt också om man vill! Lyser jättefint!

 6. Precis som någon annan skrev så kan man göra fina tomtar av pappersrullar, flirtkulor, tyg och bomull.
  Om man köper glasfärg så kan man göra jätte fina ljuslyktor av gamla glasburkar. Eller varför inte måla på syltburken eller någon annan ”tråkig” glasburk man brukar fylla på. Detta är även fina julklappar att ge bort (tex köpa enkla vita kaffekoppar/glas och låta Toddo måla och sedan ge bort till mor/far föräldrarna).
  När jag var mindre så göt vi en hel del gipsfigurer och sedan målade vi dessa (finns att köpa på lekaffärer och panduro).

  Pärlplattor är underbart att hålla på med både kul och utvecklande! Jag har gett några av mina elever (pojkar i trean) som har problem med finmotoriken att börja lägga pärlplattor igen. Detta för att verkligen öva pinsettgreppet. Tycker man att det är lätt och tråkigt så ska de lägga pärlplattorna med pinsett istället för fingrarna. De tycker att det är kul och det är otroligt bra för deras finmotorik!! =)

 7. Man kan göra en snöglob av en glasburk. Limma fast en rolig figur på insidan av locket på glaburken. Fyll sedan burken med vatten och glitter som inte klumpar sig i vatten. På med locket, shake shake shake och tadaa!

 8. av toarullar kan ni även göra smällkarameller inför jul… (perfekta att lägga typ kolagodisar i som 5åringen kan plundra sen .. ;))
  då behöver ni sådant där tunnt färgat ”papper”, och något bokmärke samt presentsnöre.. gärna lite glitter på också 😀

 9. Köp eller tillverka ett dockhus. Sedan kan ni tillsammans pyssla ihop möbler och människor mm. När det är klart så kan man fortsätta att bygga upp en utemiljö.

  Även en julkrubba kan vara roligt att göra.

  Annars gillar många barn att stämpla och trycka med färger.

 10. Hej Anna!
  Å jag måste dela med mig av pyssel som jag älskade när jag var liten. Och det var att vi gjorde änglar av makaroner. Kroppen var pennepasta, armarna var snabbmakaroner och vingarna var fjärilsmakaroner och sedan en flörtkula som huvud och ris som hår. Sedan sprejar man allt i guld och så fäster man en tråd på ängeln och så kan man hänga upp den i granen.

  typ så här: http://www.pysselguiden.se/upload/register_4_38_52.jpg

 11. Samla ihop i ett gäng tallkottar. Måla dem i någon färg och häll på glitter (ja du limmar ju lite först så glittret fastnar). Knyt ett snöre i kotten och du har ett fint julgranspynt! Om man vill att kottarna ska ”öppna” sig lite mer så kan man lägga dem på ett element innan man börjar. De blir faktiska väldiga fina och är lätta att göra!

 12. Sockermålning är busenkelt och blir överraskande fint. Du kan ju välja färger som passar, t ex rött och grönt till jul.
  Skrev om det här:
  http://hanna.fornhem.se/?p=11847

  Hälla gips i fina formar, sticka ner ståltråd som man formar till korthållare och så måla. Blir fint till julkorten, eller att ge bort i julklapp. (gips i kondom är också buskul 🙂

  Må gott!

 13. hej!!
  Titta gärna in på min pyssel sida där samlar jag det jag gör och det jag hittar hos andra som jag tänker göra! Du kanske hittar nått kuligt där!
  Lycka till Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s