Vill du börja med Roller Derby? Såhär gör du.

roller derbySe efter om det finns någon klubb i din stad, om inte: STARTA EN EGEN! 

Jag vet att Norrköping startat upp en liga nu också, men har inga uppgifter om den.

Införskaffa utrustning för att möjliggöra själva träningen

 • Rullskridskor (en djungel)
 • Ordentliga skydd (hjälm, knäskydd, handledsskydd, armbågsskydd) När det kommer till skydd menar jag inte sådana där skydd man får i gulliga små kit inne i sportbutiken för en billig peng. I Roller Derby är skaderisken stor och det gäller att förebygga skador. Köp ordentliga rampåkningsskydd som skejtarna har. Finns att beställa på nätet eller i skejtbutiker.

Åk, åk, rulla

Vad väntar du på? När du har fixat utrustning är det bara att snöra på sig rullisarna och sätta igång. Åk till tvättstuga, åk på gården eller på någon skolgård. Övning ger färdighet.

Alla är nybörjare

Ingen föds med ett par rullskridskor på fötterna eller skillsen om hur man spelar Roller Derby. Alla Derbytjejer har någon gång varit Bambi på hal is och JA, du kommer att få blåmärken! Du kommer att bli tacklad. Du kommer att få världens träningsvärk. Det bara är så. Tänk vad tråkigt det skulle vara om man var bäst på något utan att ha kämpat sig dit.

Roller Derby för mig är…

Frihet, kärlek och laganda. Att kriga tillsammans med lagkamrater och köra skiten ur sig ger en enorm adrenalinkick. Att susa fram på skates är en härlig känsla i magen.

För två år sedan läste jag en artikel i DN om om Roller Derby och blev helt fast. Jag kände rent instinktivt att det var något för mig. Frugans syster Kix började i samma veva, jag hade dock ingen möjlighet att börja åka just då eftersom barnen var så himla små. (Frugan heter egentligen Helena, men vi som ett gift gammalt par med vänskapsrötter som sträcker sig tillbaka till 1988) Året efter att Kix började rulla hoppade Helena på och jag var om möjligt ännu mer sugen på att börja. Tyvärr passade det inte då heller.

Men så nu äntligen i början av året passade det. Jag gick på try outs och kom med i laget. Jag hann tyvärr inte rulla särskilt länge innan jag blev tvungen att ta uppehåll pga att jag fick en bebis i magen. Men så fort bebbe ploppat ut och så fort min kropp återhämtat sig ska jag börja rulla igen.

Det jag älskar med derbyn är att det är en träningsform som passar mig. Man blir svettig, övar balansen, tacklas, krigar och kämpar på riktigt.

roller derby

Läs mer om Roller Derby:

Dagens nyheter: I rollerderby är blåmärken snyggt
Aftonbladet: Vi älskar vår träning
Expressen GT: Göteborgstjejerna visar tänderna i roller derby
Expressen: Tuff fajt i trasiga tajts 

Annonser

2 thoughts on “Vill du börja med Roller Derby? Såhär gör du.

 1. Hej Anna,
  måste bara säga TACK! för att du skrev det här inlägget. Idag var jag på try outs i Uppsala, och jag tror faktiskt att jag ska ge mig på det här! Det verkar jättekul och tjejerna i laget himla rara, så … ja jävlar i min lilla låda, det här ska bli intressant!

  Nu måste jag hitta ett måttband för att mäta ut vilken storlek jag ska ha på alla skydd.

  Tack igen, ditt inlägg kom så jäkla rätt i tiden, bara någon vecka innan try out. Hurra för Anna!

  /Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s