Varför är kroppen provokativ?

20120817-064832.jpg
Utan att ha tillräckligt med kunskap om Frankrike säger mitt samlade intryck att detta land verkar vara ett jävla skitland att leva i om man är kvinna. Franska kvinnor ska helst vara pyttesmå, snudd på anorektiska, leva på sallad, vara snygga, mystiska och ”kvinnliga” dygnet runt. Tvi! Är det så eller är det bara mina fördomar som talar?

I Frankrike har det nu instiftats en lag, varpå kvinnor som solar topless intill floden Seine i Paris riskerar att bli dömda till böter på 30 000 kr! Men hallå! Lagstiftningen i Sverige gällande topless är vag. Om man blir riktigt störd på bara bröst kan man anmäla folk för förargelseväckande beteende men lagen grundar sig tydligen på våra moraliska värderingar och förändras i och med att vi ändrar vår syn på nakenhet.

20120817-070308.jpg

Vad är det med nakenhet som upprör egentligen? Varför blir det så hätsk debatt kring det? När vi är på landet badar och solar vi alltid nakna. Det är så befriande att släppa ut kroppen och den slickas torr av varma solstrålar. Ibland har jag varit sugen på att dra till en nudiststrand bara för att få bada naken med en massa andra människor men det har aldrig blivit av.

Är det så att vi låter våra osunda ideal över vad som är en normkropp styra över vår egen relation till kroppen? Blir vi hårda bödlar som straffar våra kroppar med instängdhet därför att vi själva inte upplever att våra kroppar passar in i normbilden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s